Editorial


 

 

Asociatia pentru Promovarea Sigurantei Auto, editorul revistei este prima organizatie din Romania semnatara si membra a CARTEI EUROPENE de SIGURANTA RUTIERA.

virgilm@autostrada.ro

Second hand, Codul fiscal si siguranta auto!

In fine, ceea ce se banuia cu ceva vreme in urma s-a infaptuit si anume politicul romanesc si-a luat masurile de precautie in fata iminentului val de modele auto second hand. Cu o inventivitate demna de o cauza mai buna, statul si-a luat unele masuri protective si in acest domeniu. Pe vremea studentiei noastre circula un film american despre miracolul economic japonez concluzia fiind ca totul se baza pe munca si disciplina. Evident, pentru regularizarea vietii noastre nu-i putem importa pe japonezi, dar ii putem face sa paleasca de invidie pentru cat de buni putem fi la taxe.

Perspectiva apropierii de canoanele UE, inainte lumina venea in mod firesc de la Rasarit, acum vine de la Apus, frumos, nu, i-a facut pe actualii politicieni sa introduca unele masuri de limitare a importurilor de vehicule de ocazie sau second hand. Speriati ca li se vor reduce profiturile, importatorii au reusit obtinerea unor reglementari menite sa diminueze perspectiva importurilor de vechituri. In paralel, tot ei au umblat si la disconturi pentru a limita, daca nu elimina pierderile potentiale. Numai ca situatia pietei romanesti nu mai este astazi ca cea din 1990 sau 1991 cand Romania devenise, aidoma altor tari estice sau mai sarace, lada de gunoi a Europei care a deversat si aici mii de tone de fier vechi rulant. Fiind prea saraci sa cumpere lucruri scumpe este evident ca dupa trei decenii de folosinta a automobilului Dacia romanii si-au cumparat ce si-au putut permite, lucruri de mana a doua. Inca de pe atunci aparusera situatiile de platire a impozitului vamal functie de vechime, cilindree etc asupra caruia acum ne reintoarcem. Problema limitarii importurilor de vehicule second hand este una reala si porneste de la faptul ca actualele modele comercializate pe piata sunt prea scumpe. Dar aspectul ca statul pierde mai mult sau mai putin ca impozite din perspectiva asta nu ma deranjeaza atata timp cat stiu ca banii sunt prost gestionati de politic. Ma intereseaza in schimb aspectul de siguranta al modelelor second hand posibil de importat. In rest, ne indreptam cu pasi repezi spre un stat fiscal aflat intr-o situatie asemanatoare cu vremurile in care se impozitau si fumurile!

Pe vremea studentiei noastre circula un film american despre miracolul economic japonez, concluzia autorilor fiind ca totul se baza pe munca si disciplina. Despre romani s-ar putea face multe filme, nu toate bune dar sigur autentice. Cat priveste munca si disciplina ne vom uita pe mai departe dupa japonezi!

CARTEI EUROPENE de SIGURANTA RUTIERA  - Association for the Promotion of Auto Safety


 Editorial